Beschik je over een installatie voor centrale verwarming in je woning? Dan moet die van tijd tot tijd natuurlijk ook aan een onderhoud worden onderworpen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het toestel zo efficiënt mogelijk blijft werken en de stookkosten niet onnodig opjaagt. Het is uiteraard ook belangrijk voor de veiligheid. Maar wanneer heb je nu juist het onderhoud van een verwarmingsketel nodig en om de hoeveel jaar moet dat gebeuren? Wij geven graag wat meer uitleg in dit artikel.
Is een onderhoudsbeurt verplicht?
Iedereen in Vlaanderen is eigenlijk verplicht om het zogenaamde centrale stooktoestel van de verwarmingsinstallatie een periodiek onderhoud te laten geven. Zowel particulieren als bedrijven moeten dit dus laten uitvoeren. Wanneer en hoe vaak je precies een onderhoud van de verwarmingsketel nodig hebt, hangt vooral af van waarmee je stookt. Er is namelijk een verschil tussen stooktoestellen op gas of die op stookolie, hout, pellets of andere vaste brandstoffen.
Concreet moeten stooktoestellen die werken met aardgas eens om de twee jaar een onderhoud krijgen door een erkende technicus voor verwarmingstoestellen. Voor ketels op stookolie of mazout is er een verplicht jaarlijks onderhoud en voor installaties met hout, pellets, steenkool of andere vaste brandstoffen is het eveneens een jaarlijks onderhoud. Er zijn wel wat uitzonderingen wanneer je stooktoestel minder dan 20 kW vermogen heeft en op stookolie of gas werkt, dan hoeft het eigenlijk niet.
Hoe zit het met huurwoningen?
Bij koopwoningen waarin je zelf woont is het natuurlijk logisch dat je als eigenaar verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je installatie. Maar wanneer je een woning verhuurt, is het aan de huurder om het onderhoud van de installatie in orde te brengen. De huurder kan dus niet bij jou als huisbaas aankloppen om die kosten in orde te brengen, want het is de huurder die de facto de gebruiker is, en dat telt volgens de wet om verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud.
Wat moet er gedaan worden tijdens een onderhoudsbeurt?
Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende stappen. Vooreerst gaat de technieker kijken om de schoorsteen of het rookkanaal te reinigen en te controleren. Dat is belangrijk tegen brandgevaar in de schouw. Verder zal hij kijken in welke staat het stooktoestel in het algemeen nog is. Hij zal ook aandacht hebben voor de stookplaats zelf, met name of de ruimte voldoende verlucht is en of de aanvoer van verbrandingslucht goed zit. Daarnaast zal er ook een meting gebeuren van de verbrandingswaarden van het toestel.
Your humor added a lot to this topic! For more information, click here: FIND OUT MORE. What do you think?
Here s their advice on what to consider about how maca is made buy priligy without a script The integration pattern refers to aspects of the transgene such as, its final structural configuration, number of copies, presence of transgene fragments, and number of loci where transgene insertion occurred