Hoe gaat water ontharden in zijn werking?

Water: we hebben het iedere dag nodig in huis. Om te drinken, om mee schoon te maken, om te douchen, ga maar door. Het is daarom eigenlijk heel belangrijk dat je water ook van kwaliteit is. Zo is het fijn als er bijvoorbeeld niet te veel kalk in zit, zodat het water niet te hard is. Gelukkig bestaan er dan ook waterontharders, die je bijvoorbeeld bij Aquablu kan krijgen.

Veel mensen weten eigenlijk niet hoe waterontharders werken. Bij Aquablu weten ze daar gelukkig alles van! Water ontharders zorgen ervoor dat hard leidingwater door een cilinder wordt geleid waarin kunsthars bolletjes zitten. Deze kunsthars bolletjes fungeren als ionenwisselaar: aan deze bolletjes blijven kalk en magnesium plakken zodat deze stoffen uit het water worden verwijderd. Dit geeft het water een zachter gevoel op de huid. Ook is het zichtbaar in het water zelf.

Kunsthars bolletjes

Maar dat is nog niet alles: na een aantal dagen zijn de kunsthars bolletjes klaar: ze zitten helemaal vol met alle kalk en magnesium die ze uit het water hebben aangetrokken. Je zou kunnen denken dat de harsbolletjes nu weggegooid moeten worden, maar gelukkig zijn waterontharders duurzamer dan dat: je kan ze gewoon schoonmaken. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het is dan ook iets anders dan de handwasser: meestal zit er een soort technisch intelligent apparaat op de waterontharders waarmee het schoonmaak-moment wordt bepaald. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen: het apparaatje doet zelf al het werk.

Automatisch

Dit slimme apparaat weet precies wat het moet doen: klepjes open zetten, water naar bepaalde vaten sturen, zoutkorrels in het water laten op het juiste moment. Nadat het zout is opgelost, wordt het mengsel van water en zout gespoeld door het gedeelte met de kunsthars bolletjes. Hier neemt het het zout en magnesium mee down the drain als vuil water. Het is dus essentieel dat er een rioolaansluiting is.

390 thoughts on “Hoe gaat water ontharden in zijn werking?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *