Het helpen van personen met een hechtingsstoornis

Ieder mens moet met respect behandeld worden


We moeten ieder mens accepteren zoals hij of zij is. Alle mensen zijn sociale wezens die geluk, welzijn en ontplooiing verdienen. Dat geldt dus ook voor uw kind. Een kind moet een emotionele band kunnen opbouwen met zijn of haar ouders of met andere belangrijke volwassenen in zijn of haar omgeving. Daarbij kunt u denken aan een opa of oma of aan een pedagogisch medewerker. Die emotionele band noemen we hechting. Een kind heeft de behoefte om zich aan iemand te hechten, zodat er voor hem of haar gezorgd wordt. Het is een voorgeprogrammeerd gegeven, die in hem of haar zit.



Wanneer een persoon een bindingsangst heeft


Er zijn personen die een bindingsangst hebben. Zo’n bindingsangst kan ontstaan wanneer het als kind geen duidelijke aanwijsbare gehechtheidsfiguur heeft. Hij of zij kan zich tijdens de ontwikkeling op niemand richten. Hechtingsstoornissen komen vooral voor wanneer een kind ernstig is verwaarloosd. Ook misbruik kan een belangrijke oorzaak zijn, net als mishandeling. Wanneer een kind tijdens het opgroeien meerdere opvoeders heeft gehad en zich dus op niemand speciaal kon richten, kan er zich in de ontwikkeling een stoornis optreden. Het kind zal ontwikkelen in een ongebruikelijke omgeving. Ook dergelijke kinderen moeten geholpen worden om gelukkig te kunnen worden.



Wat doet Fortior?


Fortior helpt mensen die een stoornis hebben. Het kunnen mensen zijn met een verstandelijke handicap, maar ook kinderen die leiden aan een hechtingsstoornis. Fortior organiseert trainingen voor kinderen. Ook doet men dat voor kinderen die een bindingsangst hebben. Voor een hechtingsprobleem kind scholing is belangrijk. Het kind wordt heropgevoed door de kinderen het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben in het dagelijkse leven. Ze zullen hun begeleider gaan vertrouwen en zien als een persoon waar ze tegenop gaan kijken. De docenten en begeleiders die bij Fortior werken zijn speciaal opgeleid en kunnen de kinderen met een bindingsangst op de juiste manier begeleiden. Zo’n begeleiding hebben dergelijke kinderen nodig. Ze moeten gaan begrijpen dat niet alle ouderen slecht zijn, maar dat ze juist willen helpen. Daar gaat natuurlijk een periode overheen, maar uiteindelijk zal het kind met een hechtingsstoornis er vanaf raken.

309 thoughts on “Het helpen van personen met een hechtingsstoornis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *