De sorteergrijper als multifunctioneel instrument

Hydraulische machines

Bij het gebruik van een hydraulische graafmachine kan je het kopstuk veranderen wanneer gewenst. Zo heb je de klassieke grote schep waarmee je gemakkelijk een hoeveelheid zand of aarde kan verplaatsen of uitgraven bij een grote klus. Verder bestaat er ook een breekhamer waarmee harde structuren afgebroken kunnen worden. Een sorteergrijper is een andere voorbeeld van een opzetstuk voor dergelijke machines. Doorgaans bestaat een sorteergrijper uit twee grote klauwen waardoor het gemakkelijk wordt om objecten op te pakken of te verplaatsen. Vaak heeft de grijper gaten in de klauwen zodat kleinere onderdelen automatisch gescheiden worden van de grotere stukken. Hoe fijner deze openingen, hoe preciezer het sorteerwerk gebeurt. De vraag welk formaat het meest geschikt is, hangt volledig af van het doel waarvoor de grijper zal worden aangewend.

Multifunctioneel

Een sorteergrijper heeft verschillende handige functies. Zo kan je er uiteraard mee aan het sorteren gaan. Schroot en huisvuil worden op deze manier vaak snel en efficiënt verwerkt. Naast de klassieke functie valt er nog heel wat meer met een sorteergrijper te doen. Dankzij de stevige, robuuste klauwen blijken geringe sloopwerken weinig uitdaging te betekenen voor de sorteergrijper. Ook het vullen van containers, het inladen van vrachtwagen en schepen en het verplaatsen van logge bouwmaterialen behoren tot de mogelijkheden. De sorteergrijper komt in allerlei maten en gewichten. De kleinere varianten kunnen bepaalde graafwerken beter verrichten dan de traditionele scheppen. Wanneer je te maken krijgt met en verharde ondergrond waar moeilijk door te komen is, kan je met de grijper de grond omwoelen om daarna met een grote schep de aarde weg te halen. De lijst met functies stopt echter hier niet. De kracht waarmee sorteergrijpers zijn uitgerust zorgt ervoor dat het stuk kan ingezet worden bij het samenpersen van bijvoorbeeld afval. Dat maakt het verplaatsen een pak gemakkelijker. Ten slotte zie je dat het onderdeel ook af en toe gebruikt wordt als reddingsmachine bij een aardbeving of overstroming. Iemand met de nodige precisie uit een benarde situatie halen, is dus vaak mogelijk dankzij een dergelijke sorteergrijper.

Wie gebruikt de sorteergrijper?

Zoals reeds blijkt uit de uitgebreide opsomming in de vorige alinea, kan de grijper voor ontzettend veel doeleinden worden ingezet. Toch blijft het in principe een klassiek bouwinstrument waardoor je ze vooral op een werf aan het werk ziet. De graaf- en sloopkwaliteiten zorgen er immers voor dat bouwwerken snel en efficiënt kunnen plaatsvinden. Ook in de tuinsector wordt er vaak een beroep gedaan op allerhande sorteergrijpers. Laaghangende takken kraakt de grijper met gemak van bomen en ook tuinafval kan tot een compact formaat worden gereduceerd. Hoewel bijna iedereen met groene handen of bouwplannen ooit een sorteergrijper nodig heeft (gelet op de vele functies), blijft een hydraulische machine noodzakelijk om de grijper te hanteren. Deze machines zijn helaas niet al te goedkoop waardoor particulieren ofwel een vakman dienen in te schakelen ofwel moeten overgaan tot het huren van een machine. De investering lijkt het wel meer dan waard aangezien de tijdswinst die je haalt met de grijper absoluut niet te onderschatten valt.

 

329 thoughts on “De sorteergrijper als multifunctioneel instrument”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *