Veilig werken op een schuin dak

Veilig werken op een dak is nog steeds niet vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van zonnepanelen op een plat of schuin dak. Even het dak op en de panelen leggen. Maar hoe doe je dit veilig en hoe zit het met valbeveiliging? Lees er hier meer over.

Andere werkomstandigheden

Werken op een schuin dak vallen over het algemeen niet onder de standaard werkvloer. Je moet rekening houden met het schuine werkoppervlak en arbeidsomstandigheden waarin je moet weten hoe je veilig kunt werken. Je kunt onveilige situaties voorkomen door je aan de veiligheidsregels te houden en de juiste valbeveiliging te dragen. Zodat je veilig en professioneel kunt werken.

Wanneer een schuin dak

Tot een plak dak behoren daken tot een helling van 15 graden en hiervoor gelden de regels voor het werken op een plat dak. Wordt de helling groter, heb je te maken met een hellend (schuin) dak. Hier gelden andere regels voor. Ga veilig aan de slag met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Er is permanente, maar ook mobiele valbeveiliging beschikbaar. De voorkeur gaat uit naar permanente valbeveiliging, maar dit is niet altijd mogelijk en handig, denk hierbij aan korte werkzaamheden die maximaal drie uur duren.

Veilig werken

Als je op een dak moet werken kom je vaak in een situatie terecht waar geen valbeveiliging aanwezig is. Daarom is er ook mobiele valbeveiliging. Denk hierbij aan mobiele ankerpunten. Afhankelijk van de werkzaamheden kies je de juiste set persoonlijke beschermingsmiddelen uit en de juiste valbeveiliging. Als je dit in handen hebt dien je het natuurlijk nog wel op de juiste manier te gebruiken. Als je onderstaande punten opvolgt moet het in principe goedkomen:

  • Over het algemeen weet je dat je bij een schuin dak een kant kan opvallen: naar achteren. Daarom moet je veiligheidsharnas een bevestigingspunt op je borst hebben. Zorg er sowieso voor dat je vanglijn niet over je rug of langs je nek loopt.
  • Zorg ervoor dat het ankerpunt van je vanglijn aan de andere kant van het dak bevestigd is of in ieder geval voor je ligt, als deze achter of onder je ligt, dan moet je eerst dat stuk naar beneden vallen voordat je valbeveiliging zijn werk gaat doen.
  • Een goede manier om de vanglijn over het dak te krijgen is door een werplijn als hulpmiddel te gebruiken. Je gooit de werplijn over het dak heen en zo kun je de vanglijn hiermee over de nok van het dak trekken. Zo kun je de veiligheidssystemen installeren zonder jezelf in een benarde situatie te brengen.
  • Maak een bewuste keuze bij het uitkiezen van een ankerpunt. De valbeveiliging kun je niet zomaar aan ieder object zekeren. Het anker of borgingspunt moet 12 kilonewton aankunnen. 1 kilonewton staat gelijn aan 1000 newton en dit is goed voor 100 kilo. Een panlat of een schoorsteen is dus geen goed ankerpunt.
  • Gebruik bij het bevestigen van je valbeveiliging altijd een strop, kozijnanker of een ankerpunt. Het kan voorkomen dat je op een dak moet werken waar dakhaken aanzitten waaraan je je kunt vastmaken. Als dit het geval is, kun je het beste een strop of sling gebruiken die je ook kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een boom of via een zolderraam aan een stevige balk.

Denk dus goed na wat je werkzaamheden zijn, wat je nodig hebt en hoe je zo veilig als mogelijk kunt werken. Gebruik hierbij de juist PBM’s en je gezonde verstand.

 

1.768 thoughts on “Veilig werken op een schuin dak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *